Hopp til innhold

Hjelp til med å få oversikt over Stortingskandidatene på sosiale medier

24. juli, 2013

vidar

Ville det ikke vært kjekt med en oversikt over stortingskandidatene på sosiale medier? Både i jobbsammenheng og som samfunnsengasjert person føler jeg det behovet. Så dermed er jeg i gang. Vil du hjelpe til?

2013-07-24 12.59.23

Den enkleste løsningen jeg kom på er at dere skriver inn et skjema for hver kandidat dere kjenner til og vet om profilene til, så syr jeg sammen i en tabell.  Fra Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon fikk jeg en flott liste over mange av kandidatene fra alle partier i alle fylker.

Veldig hendige biprodukter av oversikten blir lister over politikere på Facebook og Twitter du kan abonnere på.

Kjør dugnad!

Savner deg, Henning!

26. oktober, 2012

vidar

I dag hadde du fylt 55 år. Men slik skulle det ikke bli. Et kraftig epilepsianfall førte til store hjerneskader og koma. Noen uker senere døde du på Bærum sykehus. Det er over et halvt år siden. Tomrommet er merkbart.

Jeg savner å bli oppringt nesten daglig av Henning. Jeg savner maset, som der og da kunne være slitsomt om du selv var stresset eller sliten. Men et stort hull er borte. Jeg har prøvd å sette ord på hva Henning har betydd for meg.

Viste vei
Henning vil alltid være en ledestjerne i mitt arbeid for mennesker med utviklingshemming og andre med nedsatt funksjonsevne.

Han var en rollemodell for utviklingshemmede når det gjaldt å være samfunnsengasjert. Han viste oss alle at utviklingshemmede kan være samfunnsborgere på lik linje med andre og han viste alle viktigheten av å engasjere seg. Han var selvskreven som innleder når jeg holdt valgkurs for utviklingshemmede.

Jeg har tenkt på hvordan jeg forklarte hvem denne Henning var som stadig ringte meg: En politisk aktivist med utviklingshemming fra Asker, var ofte åpningsfrasen. Jeg synes det dekker mye.

Men han var også organisasjonsmenneske, medlem av Norsk Forbund for Utviklingshemmede, Norges Handikapforbund og Epilepsiforbundet og sikkert flere. Han var frivillig, kristen og Askerpatriot. For å nevne noen av de sidene jeg kjente mindre til. Vel, som en med bopel i Bærum fikk jeg gjennomgå. Humor hadde han masse av.

Nettverk
Han var en nettverksbygger. Mange som møttes i begravelsen har fått glede av å treffe hverandre og arbeide sammen gjennom Henning. Han skaffet seg kontakter overalt. Lenge før det var på moten med nettverksbygging holdt han på med det. Henning visste å dra veksler på de han hadde rundt seg. Han spurte om råd for hvordan arbeide videre med en sak. Han benyttet seg av folk til korrekturlesning av brev som skulle til politikere. Han ba om innspill på innholdet. Han fikk i hvert fall meg til å ta telefoner for seg når han følte han ikke fikk til å forklare noe ordentlig til en person.

Jeg lærte betydningen av nettverk i mitt møte med Henning.

Det gode liv
Han var en livsnyter. Henning satte pris på det gode liv. Samvær med andre, kulturelle opplevelser og gjøre morsomme ting. Han elsket god mat og drikke.

Hans Hurtigruten-tur var en høydepunkt der han fikk utfolde seg på alle disse områdene. Men selv ikke da hvilte han fra sitt politiske arbeid med gratis trygghetsalarmer og mobile trygghetsalarmer. Henning gjorde også det til en politisk kampanje. Jeg var så heldig å få bli med på deler av den turen som ledsager.

Henning var sta. Han ga seg ikke. Han ville vinne gjennom med sine saker. Han ville ha svar på sine spørsmål. Staheten viste seg til det siste. Han skulle ikke gi slipp på livet uten en real fight.

 

Oppmerksomhet
Henning likte det. Et godt mediaoppslag var han fornøyd med. For saken, men også en god del for seg selv.

Men Henning ga også masse oppmerksomhet. Han var en omsorgsfull mann. Var du syk eller noen i familien var syk, lurte han på hvordan det gikk med deg eller familiemedlemmet. Jeg har opplevd det når jeg selv har vært dårlig eller når faren min fikk hjerteinfarkt for noen år tilbake.

Han passet også på å takke de rundt seg for det de gjorde for ham eller den saken han arbeidet med.

Han sporet opp og fikk gitt en oppmerksomhet til de som hjalp ham forrige gang han fikk epilepsianfall som førte til langvarig sykehusinnleggelse.

Henning var et følelsesmenneske. Han ble sterkt beveget og kunne ty til tårene over urettferdighet, til musikk han likte eller noen vektige ord som ble sagt om ham eller personer han var glad i.

Tiden går – savnet består
Nå har det gått noen måneder. Det føles som lenge siden jeg satt og holdt deg i hånda mens du lå i koma. Da fikk bare jeg lov å snakke. Men da fikk jeg sagt deg mye av det jeg skriver over. Nå var jeg klar for å dele det med offentligheten.

Høstens soundtrack er her!

13. september, 2012

vidar

Rebekka Karijords nye album er akkurat så fantastisk som jeg hadde håpet på. Hun har et særegent sound hun dyrker og videreutvikler på «We become ourselves». Dette blir lyden for høsten.

I min kalender var det en viktig hendelse 12. september: Nytt album Rebekka Karijord. Det hadde til og med en varsling klokka 8 i tilfelle jeg ennå ikke hadde startet å høre på det. Det hadde jeg.

Cover på Rebekka Karijords album We Become Ourselves

Jeg fikk store forhåpninger til dette albumet da første singel ble sluppet tidligere i år. Use My Body While It´s Still Young var en sterk låt som fikk meg til å tenke på Ane Bruns vending mot rytmikk. Sterk video kom også:

Rebekka har en fantastisk stemme og beviste på forrige album at hun lager nydelige melodier. Et distinkt sound hadde hun også. Nå synes jeg dette sitter enda bedre og helheten på det nye albumet er perfekt. Arrangementene er nydelige! Jeg gleder meg til albumet vokser seg større for hvert lytt utover høsten.

Jeg har enda ikke sett Rebekka live, men det skal jeg gjøre når hun har releasekonsert på Parkteatret 12. oktober. Etter å ha sett masse YouTube-klipp gleder jeg meg:

 

Hør og les mer

Hør albumet på Wimp
Hør albumet på Spotify
Sjekk ut nettstedet til Rebekka Karijord
Sjekk ut Rebekka Karijord på Facebook

Tidens fylde

26. juni, 2012

vidar

Plutselig raste tiden avgårde. Fylt av spennende utfordringer, oppgaver og fine opplevelser. Tiden er endelig kommet da jeg har fått pustet ut og tid til å taste ned noen refleksjoner over ukene som er gått.

Mye har skjedd i det siste:

* holdt kurs i sosiale medier for utviklingshemmede i Bodø
* vært på tur til Amsterdam og drukket ut min fine fetter
* gått fra frifant til fulltids engasjemt hos Barneombudet
* beholdt frifanten i meg og holdt kurset «Lag og del video for nett»
* landet nytt engasjement for Deichmanske bibliotek med seniorkurs i sosiale medier og blogging
* kommet meg til Danmark på den tradisjonelle familieferien

Backseat girls - fra venstre Luna Bitnes Haagensen og Kari Haagensen.

Eksperimentere

Og her befinner jeg meg nå. Jeg er på den nordjydske motorvei sammen med datter Luna, mamma og pappa. Vi er inne i tredje dagen på vår faste ukelange Danmarksferie. Noen timers kjøretur ligger foran oss før vi er framme i Billund og Legoland. Jeg er fornøyd med at vi endelig gjennomfører dette eksperimentet med en ny fornøyelsepark.

Samtidig er jeg spent. Helt nytt teritorium for Luna er krevende for henne og oss. Hun blir usikker på hva som skal skje og bruker ekstra mye krefter på å orientere seg og lure på hva som skal skje. Vi må også se etter potensielle vanskelige situasjoner vi skal være i forkant og forhindre.

Anstrenger oss

Vår tradisjonelle ferie består hovedsakelig av ulike aktiviterer på Skallerup klit familiesenter; i luksushytta og badeland, og turer til Fårup sommerland. I stor grad kan Luna ha regien eller være med å bestemme hva vi gjør på disse velkjente stedene etter mange opphold. I Legoland må nok vi styre mer. Det setter ikke alltid en bestemt dame pris på. Men Luna har overrasket meg før. Dagen blir så bra vi anstrenger oss for å gjøre den!

Googlehvin

Jeg har virkelig ikke behøvd anstrenge meg for å ha bra dager de siste ukene. Juni startet bra med kurs i Bodø. Det er en deilig opplevelse å lære bort enkle funksjoner som åpner opp en hel verden for den som for første gang prøver dem ut.
Jeg kommer ikke til å glemme jentehvinet som kom da jeg brukte Justin Bieber som eksempel da jeg lærte bort hvordan bruke søk på Google til forskjellig medieinnhold.

Det store spranget

Jeg har gjennom våren hatt en tanke om at jeg kanskje skulle prøve meg i et vikariat eller engasjement der jeg fikk drive med nettsted, sosiale medier og mediekontakt med et formål jeg kan brenne for. Barneombudet virket ideelt da de tvitret etter person til nettopp dette.
Jeg fikk engasjementet. Nå har jeg hatt mine første tre uker. Det jeg har opplevd må bli en egen bloggpost, men kort kan jeg oppsummere: Knall!

Lag og del – fra hjerte til hjerte

Endelig har Morten Golimo og jeg fått gjennomført vårt kurs «Lag og del video på nett». Piloten gikk for kulturarbeidere i Bærum kommune og deltakerne var stråldende fornøyd. Det er gøy å nå gjennom med det budskapet og formålet vi hadde for kurset. Vi ønsket å senke terskelen for at folk filmer med smarttelefonen og at de tenker gjennom hvordan de teknisk tar opp og hvilken historie de vil fortelle, og at de deler med verden. Her kom vi langt. Nå er vi klar for å selge kurset til ulike målgrupper.
Er du interessert må du gjerne ta kontakt. Omtale av kursets innhold kommer snart under tjenester.

Note: Publisert dagen derpå. Sola venter! Vil bli oppdatert med flere illustrasjoner.

En livshistorie verd å få med seg

31. mai, 2012

vidar

Noen mennesker gjør uslettelig inntrykk. Ingrid er slik. Nå kan du høre henne fortelle sin historie om kronisk sykdom, stomi og veien til livsglede.

Illustrasjonsfoto til «Stolt og uredd med stomi»

Foto: John A. Aasen//www.phokus.no

I 2009 gjorde jeg et intervju med Ingrid Anette Hoff Melkersen for NORILCO-nytt, bladet til Norsk Forening for Stomi- og Reservoaropererte (NORILCO). Jeg ble slått av den styrken Ingrid viste i evnen til å reflektere over egen livssituasjon, til å åpne seg om det sårbare, vonde og gode i livet og ikke minst den sjarmerende viljen til å vise seg fram. At hun ikke ville la seg plassere i de vanlige termene for kronisk sykdom eller nedsatt funksjonsevne likte jeg også.

Ingrid fikk stomi, som er en kunstig kroppsåpning hvor tarmen er ført ut til overflaten av huden, etter å ha vært syk med Crohns sykdom i flere år. Livet har vært tøft, men Ingrid har stått på og gjort alt det hun kan ut av det. Det står det respekt av.

Ingrid ved elva hjemme

Ingrid på hjemplassen, 2009. Foto: Vidar Haagensen

Endelig

Jeg var hoppende glad da jeg i vinter oppdaget at Ingrid var begynt å reise rundt og forteller sin historie. Høsten 2009 hadde  jeg sett henne snakke til en stor forsamling om de samme temaene vi hadde pratet om ved kjøkkenbenken hjemme hos henne. Jeg oppfordret henne til å gjøre mer av det. Jeg visste hun ville inspirere folk.

Nå reiser Ingrid rundt med «Stolt og uredd med stomi» sammen med stomisykepleier Benedicte Larsen på vegne av NORILCO.

Jeg klipper fra arrangementsteksten:

«Fra å være en aktiv håndballspiller til å bli dødssyk, har Ingrid nektet å la sykdommen bestemme over sitt liv. Her forteller hun sin gripende historie om maktesløsheten og den tunge sorgen over å ha mistet sin ungdomstid til sykdom. Men hun nekter å la posen på magen styre livet hennes. Nå jobber hun som modell. Det er fullt mulig å leve et fullverdig liv som kronisk syk og med stomi. Det handler om å finne din indre styrke. Benedicte, en stomisykepleier med mange års erfaring, setter ord på de valgene Ingrid har gjort, og gir deg inspirasjon til å finne håp og din indre styrke.»

Ingrid i kjole av stomiposer

Suksess

Til nå har foredraget hatt fantastisk besøk med et gjennomsnitt på over 70 deltakere på de seks stedene de har vært. Det står flere steder på turnélista for sommer og høst. I oversikten har jeg lenket til facebookarrangementet:

Hamar – 4. juni

Sandnes – 4. september

Vikersund – 5. september

Oslo – 18. september

Tromsø – 12. oktober

Hønefoss – 15. oktober

Drammen – 16. oktober

Arrangementene er gratis og åpent for alle, men du bør være fylt 16 år.

Alternativ påmelding hvis du ikke kan eller ikke ønsker å melde deg på via Facebook, og for annen informasjon, kontakt Bjørnar Dagstad på 47 33 57 47 eller e-post: dagstadnorilco@gmail.com.

Det er også representanter fra besøkstjenesten til NORILCO på foredragene  for de som ønsker å prate med noen.

Responsen

NORILCO som arrangør er kjempefornøyd.

Det har vært mange NORILCO-medlemmer som har kommet på møtene, men også mye fagpersoner fra sykehusavdelinger, apotek, bandasjister og helsefagelever fra høyskoler og videregående skoler. Vi får også høre at det er noen nye mennesker som aldri har vært med på NORILCO-treff før, og det synes vi er veldig positivt, skriver Bjørnar Dagstad, som er ansvarlig for opplegget, til meg.

Ingrid skriver til meg at historien hun forteller stort sett er lik, men endres litt etter formen hun er i. Som hun påpeker:

– Historien er like sterk og jeg er like «sliten» hver gang jeg holder den. Kanskje den bare har blitt bedre når jeg er tryggere på meg selv. Jeg er jo den samme og snakker om meg selv. Det går ikke an å si noe galt.

Mange ville nok tenkt ganske annerledes om det. Og derfor er det mange historier vi ikke kjenner til. Da er det godt at vi har de som tør.

Savnet

Bjørnar og Ingrid  hadde ønsket seg enda flere deltakere under 45 år, personer som ikke har deltatt på NORILCO-møter og gjerne også flere som ennå ikke er operert, men som skal gjennom en operasjon.

Vi kunne også ønsket oss at leger tok turen, fordi de hadde hatt godt av å se at det å leve med stomi faktisk ikke er siste utvei. I dag oppleves det slik. Legene venter så lenge de kan med å operere og fremstiller det som siste utvei før døden, skriver Bjørnar.

Jeg oppfordrer derfor til å dele arrangementene fra Facebook aktivt for å opplyse yngre folk om dem. Jeg vil også legge til at dette er en livshistorie alle vil ha godt av å høre. Ingrid inspirerer alle.

 

Ytterligere innhold:

Mer om stomi og reservoar

Intervjuet fra NORILCO-nytt  

Sexy med utlagt tarm

P3-dokumentar: De flaue legene